tiistai 1. toukokuuta 2018

Kanahaukkakevät 2018. Pesintä vaikuttaa tavanomaiselta


Asuntohuolia on kirjosiepoillakin. Koiras haluaa yläkertaan, naaras mielii alakertaan


Maakuntaa kiertäessä ei voi kuin ihmetellä suomen teiden surkeutta. Vanhassa helkamassa ei kestä vanteet. Isän etuvetoinen corolla jää kiinni liejuun keskelle kylätietä. Elämme sentään yhdessä maailman kehittyneimmässä ja vauraimmassa maassa. "AA+"- tai jotain. Jotenkin tuntuu että Kekkosen aikana tietkin oli parempia. Routaa oli silloinkin. Asfalttia vedettiin kylänraitille. Eikä sitä tarvinnut uusia joka kevät. Nyt kerätään pitkospuutkin suolta, kun ei ole yhtään rahaa!

Kaikesta huolimatta kanahaukat yrittävät pesiä melko normaalisti. Kevään ensimmäiset tarkistuskierrokset näyttävät lähes viimevuotista pesintävilkkautta. Tosin otos ei välttämättä ole täysin satunnainen. Kun n. 30% tunnetuista pesistä on tarkistettu, indeksi näyttää 148. Sillä päästäisiin 74:ään pesivään nykyisellä materiaalilla.

Indeksi on laskettu vertaamalla nykyistä pesimissuhdetta vuoden 2001 suhteeseen. Vuosi 2001 valittiin joskus vertailuvuodeksi jostain syystä, jota en enää muista. Varmaan siitä löytyy tarinaa jostain vanhasta kirjoituksesta. Joka tapauksessa katsottaessa indeksien keskiarvoa viimeiseltä  23-vuodelta se asettuu arvoon 101, siis melko keskimääräisessä pyöritään.

Metsien hakkuut näyttää jatkuneen ponnekkaina. Yhä enemmän on reviireitä, joilta ei löydä enää edes taimikkoa. Niiden poikien isät eivät ole vielä syntyneet, jotka sieltä pesän löytää.

Jokainen voi omalta osaltaan parantaa kanahaukan pesinnän onnistumismahdollisuuksia välttämällä turhaa häirintää, kuten esimerkiksi poikasten rengastusta tai emolintujen pyyntiä.

Hyvää alkavaa kesää lukuisille blogini lukijoille. Lähettäkää taas kommentteja ja pesähavaintojanne meikäläiselle, entiseen tapaan!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti