lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kanahaukka ja pyy. Peto-saalis-suhteen dynamiikka




Tapio Niemi

31.5.2013

Peto-saalis-suhteen dynamiikka



Tarkastellaan peto-saalis-suhteen dynamiikkaa. Esimerkkinä Kanahaukan ja pyyn suhde.

Vastaava malli sopii yleisesti pedon ja saaliin väliseen vuorovaikutukseen.

Evolutiivisesti peto ja saalis kehittyvät keskinäisessä kilpajuoksussa. Peto pyrkii kehittämään saalistustehokkuuttaan. Saalis pyrkii vähentämään riksiä joutua saaliiksi. Opportunisti peto, kuten kanahaukka,  ei ole riippuvainen yhdestä saalislajista. Se pyrkii optimoimaan energiatehokkuuden saaliin koon, saalistettavuuden, saaliin vuoden ja vuodenaikaisen runsauden mukaan.


Voidaan esittää, että pedon saalistustehokkuus (Peff/h) riippuu saalislajin runsaudesta (N), etsittävästä pinta-alasta (A) sekä peto-saalis-suhteen ja ympäristön tilaa kuvaavasta kertoimesta (c). 


 Kaaviossa 1 kuvataan teoreettisesti saalistamiseen kulutettua aikaa  rajatulla saalistusalueella saalislajin tiheyden funktiona.

 Diagram 1. Predation efficiency (Time for catch a prey/h) as a function of prey density in a hypothetical data
 

Voidaan esittää, että on olemassa kriittinen piste (cp), jota pienemmällä saalislajitiheydellä peto ei enää pysty tyydyttämään energiatarvettaan. Sen on siirryttävä muihin energialähteisiin tai vaihdettava saalistusaluetta.

Koko saalistusalue ei ole pedon ja saaliin kannalta samanarvoista. Usein vain osa alueesta on sellaista, jota saalis pystyy käyttämään suojautumiseen ja ravinnonhankintaan. Kun tämä tehollinen pinta-ala huomioidaan, pedon mahdollisuudet löytää saalis helpottuvat oleellisesti.

Kuvassa 2 havainnollistetaan saarekkeisen saalistusalueen tehokasta pinta-alaa.

 Picture 2. Model of actual foraging range of a predator. Effective area is sum of
 isolated patches and considerably smaller than total area
                     

Kaaviossa 3. esitetään saalistustehokkuuden muutos, kun tehokas pinta-ala on otettu huomioon.


 Diagram 3. Predation efficiency as a function  of relative prey density in a hypothetical data. Total and effective area as a different curves. Critical point of predation is presented


Juuri tällainen radikaali muutos tapahtui kanahaukan ja pyyn vuorovaikutuksessa  60-70-luvulla kun avohakkuut muuttivat metsäluontoa voimakkaasti.

Saalistuspaineen (p) voidaan määritellä riippuvan  pedon ja saaliin vuorovaikutuskertoimen ( c ) lisäksi vain pinta-alasta (A). Se on siis vakio tarkasteltavalla alueella.

  
Kaaviossa 4  esitetään  teoreettinen saalistuspaine tietyllä alueella. Kun tehollinen pinta-ala huomioidaan, saalistuspaine nousee voimakkaasti, mutta pysyy suhteellisen vakiona saalislajin tiheyteen nähden. Näin opportunisti peto voi pitää saalistuspaineen tiettyä saalislajia kohtaan korkealla tasolla riippumatta lajin runsaudesta saalistusalueella.
                     

Diagram 4. Predation pressure. Dependence of effective prey catching area. Hypothetical two levels indicated. When the effective area decreases, the pressure increases, but remains fairly independent of prey density.
                   

                     

                     

                     

                     

      


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti