maanantai 23. toukokuuta 2011

Kirje lintuatlaksen ajoilta maaliskuussa 1998


Tapio Niemi
15.3.1998


Yhteenveto 1998

Lähetän ohessa muutamia atlaskaavakkeita.


Olen aika vähän tehnyt varsinaisia atlaslaskentoja. Havainnot ovat kertyneet muun luonto- ja linturetkeilyn ohessa joten pesimisvarmuudet ja lajimäärät jäävät melko vaatimattomiksi.

Lintuharrastukseni rajoittuu nykyisin melko tarkoin petolintuihin – varsinkin kanahaukkaan. 80-luvun alussa etsin kanahaukan pesiä Siikaisissa ja lähiympäristössä. (n. 25 reviiriä). 80 –90 – lukujen vaihteessa oli hiljaisempia vuosia – muutin Noormarkkuun, perhe ja työ ja … jne.Nyt olen pikku hiljaa heräämässä uudelleen.

V-94 aloitin pesien etsinnän vappuna. Löysin  15:nä peräkkäisenä tuntina 7 uutta asuttua pesää täysin uusilta alueilta. Pesistä 5 oli kanahaukan ja 2 hiirihaukan. Totuuden nimissä on sanottava että tuon kevään –94 jälkeen en ole löytänyt kuin yhden kanahaukan pesän.Eli ei se aivan niin helppoa ole nykyisen tehometsätalouden aikana.Useamman kerran  olen löytänyt pesämetsän hieman monitoimikoneen jälkeen.

Nykyisin pesien etsijän ongelmana on  sopivan metsän löytäminen potentiaaliselta reviiriltä.Vanha kanahaukkametsä on jatkuvan hakkuu-uhan alla. Monelta reviiltä on
lähes mahdoton löytää muuta kuin hakkuuaukeita ja taimikkoja.

Jo 80-luvun alussa rakensin tekopesiä haukoille Siikaisten suunnalla. Tällöin tavoittelin  lähinnä vaikeasti löydettävää mehiläishaukkaa omille alustoilleni. Mehiläishaukat tulivat pesäalustoille huonosti, kanahaukat sen sijaan olivat huomattavasti kiinnostuneempia. Tuore pesäalusta kait toimii avainarsykkeenä joka saa haukat pesimisvireeseen. Metsä, jossa on pesä tuntuu turvalliselta, sitä kannattaa puolustaa. Energiataloudellisesti maaliskuu on kanahaukalle kaikkein kovinta aikaa; kylmä talvi on takana, mutta naaraan täytyisi siirtää vähiä energiavarojaan munien tuottoon. Tällöin jo uuden pesän rakentaminen saattaa haukoille olla liian suuri ponnistus ja ne luopuvat leikistä kokonaan.

Näitä miettien ja autioituneita kanahaukkareviireitä muutaman vuoden kierreltyäni päätin aloittaa pesäalustojen teon uudestaan. Viime vuoden syys- lokakuussa rakensin n. 30 uutta pesäalustaa lähinnä Noormarkun ja Pomarkun alueelle. Tulevat vuodet tulevat näyttämään, onko alustoista apua vai tuleeko kanahaukan alamäki jatkumaan.

Mitään virallista numeroa en pesäalustojen teosta ole halunnut tehdä. En viitsisi ruveta metsänomistajien kanssa kinaamaan siitä, kuuluuko pesäalustojen teko jokamiehenoikeuksiin vai ei. Eli jos joku joskus alkaa ihmetellä milloin haukat ovat vasaraa ja rautanauloja pesänteossaan oppineet käyttämään, olen asiasta täysin tietämätön - hämmästelen vain lajievoluution nopeutta     


Hyvää lintukevään jatkoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti