sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kanahaukan pesintäaktiivisuuden alueellinen vaihtelu




Kanahaukan pesintäaktiivisuuden vaihtelua selvitettiin tutkimusalueen pääkunnissa vuosina 2000-2015. Yhdessä kunnassa, koko tarkastelujaksolla, tarkistettuja reviireitä oli keskimäärin 9 kpl (Vaihtelu: 6-16 kpl). Muuttujana oli asuttujen reviirien määrä tarkastetuista. Muuttujasta muodostettiin indeksi vähentämällä suhde asuttu/tarkastettu(%) vuoden keskiarvosta ja lisäämällä 100.

Havaittiin yleisesti, että pääkunnissa vaihtelu tapahtuu jossain määrin eriaikaisesti. Vuoden 2010 kadon alueet tunsivat samalla tavalla. Huomio kiinnittyi varsinkin vuosien 2014-2015 parempaan aktiivisuusprosenttiin Merikarvialla ja Siikaisissa. Tiedetään, että pesien etsintäaktiviteetti ei ollut millään tavalla fokusoitunut tuolle alueelle. Pikemminkin päin vastoin. Saattaa olla ,että ravintotilanteessa oli eroja alueiden välillä (kanalinnut, vesimyyrä). Kuntarajat ovat tietysti melko keinotekoisia mietittäessä lajien runsaussuhteita. Satunnaisuutta tai muita selittäviä tekijöitä ei testattu. Tulokset on esitettu kaaviossa Diagram1.

The nesting activity of Goshawk (Accipiter gentilis) was analyzed in different regions inside the study area. Some  variation and different phases of cycle in between regions was observed. The results are shown in Diagram1.


Diagram1. Goshawk (Accipiter gentilis) nesting activity variation inside monitoring area years 2000-2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti