sunnuntai 16. elokuuta 2015

Ristihämähäkkien rakkauselämää

Eilen sain seurata ristihämähäkkien rakkauselämää  rämeellä, noormarkkulaisessa vakimustikkapaikassani, jonka tarkempaa sijaintia en tietenkään tässä yhteydessä voi paljastaa.
Kuvan ristihämähäkki ei liity tähän tapaukseen

Pyyntiverkko oli viritetty vajaa puoli metriä irti maasta, maan ja männyn väliin.
Näin hoikemman koiraan laskeutuvan männystä pitkin tukilankaa, kohti verkon keskustassa odottavaa lihavaa naarasta. Koiraan liikkeistä havaitsi heti, ettei kyseessä ole satunnainen tapaaminen. Kaverilla oli selvästi p...llu mielessä. Se nyki lankaa ja viestitti aikeistaan naaraalle. Että täältä ei ole mikään saalis tulossa vaan tosi rakkautta. Naaraan feromonit varmaan olivat juurisyynä käyttäytymiseen.

 Koiras nyki lankaa pitkään ennen kuin sai naaraalta vastauksen. Sitten se uskalsi taas lähestyä muutamia senttejä. Koiras tiesi että naaraan esileikit saattavat joskus lähteä lapasesta. Se ei pelkästään raavi. Se saattaa syödä. On se sellainen puuma hämähäkiksi. Koiraan matka keskustaa kesti n. 10 minuuttia. Välillä se joutui ottamaan muutaman askeleen taakse, rummuttamaan lankaa, kunnes naaras vastasi myöntävästi. Koiras roikotti turvalankaa etujalkansa päässä niin ettei se päässyt sotkeutumaan liimalankoihin. Se onnistui pääsemään aivan naaraan tuntumaan, koskettamaan sitä, mutta ilmeisesti ei ehtinyt saada pedipalpiaan naaraan sukuaukkoon. Joku meni väärin ja näin koiraan pelastautuvan  turvalangan varaan. Se yritti vielä kavuta siimaa ylös lähellä mäntyä, mutta siellä oli jo uusi koiras tyrkyllä. Niinpä se luovutti ja pudottautui maahan.

Uusi koiraskokelas oli selväsit edeltäjäänsä hintelämpi. Se lähestyi ja viestitti langalla, mutta naaras ei ollut kiinnostunut. Naaras palasi takaisin pyyntiverkon keskelle. Koiras nousi takaisin kohti  mäntyä kerien liimaseittiä mukanaan. Spektaakkeli oli ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti