keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Maakotka pesii jälleen Satakunnassa!




Ehkä siitä jo 150 vuotta ehti vierähtää, kun viimeksi maakotka nähtiin pesällä nykysatakunnan alueella. Minulle tämä onni suotiin tänä vuonna, toukokuisena aamuna. Jo viime vuonna pesältä löytyi untuvia. Niitä oli koko lähitienoo täynnä. Myös saalistettujen teerien ja sorsien sulkia. Koska oli lämmin keväinen aamu, päätin pistäytyä tarkistamassa pesän. Ja siellä se oli! Sain katsella n. 30 metrin päässä, miten vanha kotkanaaras istui ja kääntyili pesässä. Se oli kait perheen perustamisesta niin innostunut, ettei huomannut minua. Voihan niin käydä kotkallekin! Poistuin varjona paikalta.

Satakuntalaismaisemaa kotkan pesäperspektiivistä

Maakotka vaatii elinpiiriltään soita ja muita aukeita metsästysmaita, sekä rauhaa. Elo etelässä ei kotkalle ole ollut helppoa. Parisataa vuotta jatkunut vaino, metsäautotiet ja moottorikelkka ovat pitänyt tästä huolen. Ehkä maakotka vähitellen sopeutuu pesimään myös ihmisen seuralaisena, hakkuiden riepomilla länsisuomalaisilla perämailla.

Merikotka jaksaa kantaa puutavarra pesälle


Merikotkan pesät ei aina kestä länsisuomalaisia myrskyjä

Merikotkat yrittävät viedä ison petolinnun viran maakotkalta Satakunnan sisämaa-alueella. Jos pesäalustasta kisaamaan aletaan, luulen että merikotka vetää pidemmän korren. Merikotkan leviäminen satakuntalaiseen suo- ja järvimaisemaan on tapahtunut alle kymmenessä vuodessa. Tänä vuonna poikastuotto näyttää kuitenkin jäävän heikoksi. Olen nyt tarkistanut kolme pesää. Niillä kaikilla oli kyllä asumisen merkkejä: sulkia, untuvia, pesän rakennusta. Ei kuitenkaan poikasia. Lisäksi tarkistin neljännen reviirin, jolla tänäkin vuonna näin vanhan merikotkan, mutta pesää ei toistaiseksi ole löytynyt. 


Vaikka taitavia rakentajia ovatkin, kotkat eivät paheksu pientä apua

Pesä uusilla pehmikkeillä

Kotkanpesäperspektiiviä aamusumussa

Riippuhämähäkkien mattomaisia verkkoja aamukasteen aikaan
Joskus suon laidalla voi törmätä kurjen pesään


Toiset kurjet jättävät pesinnät muille ja ottavat  rennosti orasmaassa

Valkolehdokki kukkii suon rantametsissä heinäkuun eka päivänä

2 kommenttia:

  1. Mahtaakohan olla mahdollista, että näin 6.8.-14 noin viiden aikaan aamulla, maakotka-pariskunnan liitelevän puiden latvojen korkeudella Nakkilassa? Ja lensivät tosi lähellä, koska olin niiden lentoreitin alapuolella. En tiedä, mutta kokemus oli mahtava. Isot, ruskeat linnut, joiden siipien kärjissä oli "sormet".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Jos et ole aivan varma lajista, voisivat olla myös nuoria merikotkia. Varmasti mieleenjäävä kohtaaminen joka tapauksessa!

      Poista