lauantai 5. lokakuuta 2013

Petopesintä 2013 Satakunnassa

Tapio Niemi

                                                                                                           4.10.2013

 Petopesintä 2013 Satakunnassa



  


Yleistä
Tässä esitetään haukkojen pesintätiedot seuranta-alueellani.

Aineisto on jaoteltu kunnittain. Taulukoissa esitetty tarkastettujen reviirien määrät, asutut ja munitut sekä hakkuissa menneet pesät. Asutuiksi on tulkittu pesät, joita selvästi koristeltu tai joita toinenemoista puolustanut.

Kanahaukan pesistä tarkistettiin kaikki tiedossani olleet reviirit seuranta-alueella.

Samoin hiirihaukan pesäpaikoista tarkastettiin kaikki viime aikoina käytössä olleet pesät. Uusien hiiri- ja mehiläishaukkareviirien etsimiseen ei suoranaisesti käytetty aikaa. Tutkittiin vain vanhat ja eteen sattuneet tapaukset. Varpushaukan reviirien etsintä oli satunnaista.

Pesien etsintään ja tarkastukseen käytetty aika oli samaa luokkaa kuin viime vuosina

Ravintotilanteesta

Metso: Parhaalla soitimella Honkajoella 12 kukkoa. Tilasto esitetty kaaviossa 1.1. (Vuoden 2009 piikki sopii mielenkiintoisesti havaittuun kanahaukan pesimishuippuun.) Metson poikuehavaintojakin saatiin. 


Teerikannatkin näyttävät edelleen menevän ylös päin.

Kaavio 1.1 Soidintavien metsojen havaitut  yksilömäärät yhdellä soidinalueella Honkajoella 2000-2013





















Pyy: Pyyn korjatuksi parimääräksi saatiin 7.23/km2. Eli lähellä viime vuoden tiheyksiä. Havaitut poikuemäärät laskivat viime vuodesta hieman. Kesä silmämääräisesti vaikutti ihanteelliselta poikueiden varttumiselle. Kaaviossa 1.2 nähdään pyykantojen parimäärien suhteellinen kehitys 2008-2013. Vuoden  2008 parimäärälle (6,08/km2) annettu indeksi 100.
Kaavio 1.2 Pyyn parimäärät indeksi kesälaskennoissa  tutkimusalueella 2008-2013      




















Jäniksiä ja oravia havaittiin kohtalaisesti.

Jyrsijät. Myyräkannoissa näkyi nousua. Elokuun lopun metsäisillä biotoopeilla suoritetuissa myyräpyynneissä saatiin lähinnä nuoria yksilöitä. Koealapyyntien tuloksena saatiin seuraavia tiheyksiä: Metsämyyrä 175 yks/ha, peltomyyrä  25 yks/ha, metsähiiri 25 yks/ha. Vesimyyriä ei laskettu. Ensi kevääksi myyrät eivät ilmeisesti pääse huippuunsa, mutta talvella 2014-2015 saattaa varvikossa käydä jo melkoinen vilske.

Ampiaiset. Määrät vaikuttivat pieniltä. Rakennuksissa pesiviä lajeja havaittiin jonkin verran. Maapesiä näkyi muutamia. Liekö johtunut edelliskesän sateisuudesta. Mehiläishaukat kantoivat pesilleen kokonaisia  (halk. n. 10cm) ampiaispesiä. Ne ilmeisesti irrotettu puista, mikä myös viittaa maapesijöiden vähäisyyteen. Itse löysin yhden ampiaispesän 15m korkeudelta kuusesta.

Kanahaukka 

Kanahaukan pesintähalut vilkastuivat tänä vuonna selvästi, vaikka huippuvuosista jäätiinkin kauas taakse.

Uusia pesiä löytyi tänä vuonna 14 kpl, joista 6 oli kokonaan uudella reviirillä. Löydettyjen pesäreviirien kokonaismäärä on nyt 106.  Alla olevassa kaaviossa on kuvattu kanahaukan pesimäkannan muutosta. Vuoden 2001 parimäärälle on annettu arvo 100. Indeksi on suhteutettu vuosittain tarkastettujen reviirien määrällä.

Kaavio 2. Kanahaukan pesivän kannan muutosindeksi tutkimusalueella 1994-2013


Reviiritarkastustulokset on esitetty alla olevassa taulukossa.  Reviireitä tarkastettiin 79. Asutuiksi todettiin 32 kpl. Näistä munittuja 30 pesää.



Kanahaukan pesien kokonaisaineistossa 9 pesää oli männyssä, 6 koivussa, 8 haavassa, 217 kuusessa.


Hiirihaukka 

Hiirihaukan reviirejä tarkistettiin 18 kpl .Vähintään munituiksi todettiin 4 pesää. Tulos oli heikko johtuen vähäisistä myyräkannoista




Mehiläishaukka

5 mehiläishaukan pesäpaikkaa tarkistettiin. Vain Merikarvialla poikaspesä (2 pulls). Tarkastettujen lisäksi 3 muulla reviirillä nähtiin lintu ja kevyesti etsittiin pesää, mutta koska pesää ei löydetty eikä vuosien takaiset pesätkään enää ole puussa, niitä ei kelpuutettu ”tarkastettuihin”.


 Varpushaukka


Yksi varpushaukan pesä löytyi Karviasta


Maakotka

Yhdellä reviirillä todettiin asumisen merkkejä (”melko varmasti maakotka”). Katsotaan taas  ensi vuonna.


Merikotka

 1 poikaspesä metsäseudulta. Kahdella muullakin reviirillä asumisen merkkejä, mm. lahnan suomuja ja n. kilosen hauen päitä. Näyttää kelpaavan teeret ja sorsatkin. Neljäs tarkastettu reviiri, jossa viime vuonna poikanen, oli tänä vuonna asumaton.


Pöllöt

Yks viiru Kankaanpäässä risupesässä. Lapinpöllöstä näköhavainto.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti