sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kanahaukan aggressiivisesta käyttäytymisestä



Kanahaukan aggressiivisuudesta pesällä



Aggressive behavior of Goshawk (Accipiter gentilis) against human intruders near nest reviewed in Satakunta, Western Finland. In Observation database of about 2000 records found 110 observation of female near nest during breeding season. In 80 cases  there was at least alarm calling of female. Only in six cases of them, there was swooping attacks on human intruder by a few meters vicinity. It is evident that persecution by human has weed out the most aggressive females. See Table1.

Onko kanahaukka pesällä aggressiivinen ihmistä kohtaan? Onko käyttäytyminen muuttunut vuosien myötä? Asian selvittämiseksi pengoin kanahaukan pesäkohtaamiset omasta havaintokannastani.
Noin 2000 rekordin  aineistosta vuosilta 1981-2015 löytyi 110 kpl kohtaamista naaraan kanssa. Havaintoja oli varhaisesta haudontavaiheesta pesäpoikasvaiheeseen. Näistä 110 havainnosta 80:ssä oli merkitty vähintään varoittelua. Niistä vain 6:ssa  oli päin syöksyjä. Kertakaan ei havaittu kynsillä kiinni käymistä.
Kaikki havainnot syöksyvistä naaraista olivat aikaväliltä 7.6-28.6. Kaksi havaintoa oli samalta pesältä kahden vuoden välein. Todennäköisesti kyseessä sama naaras. Mielenkiintoisia ovat myös ne 30 kohtaamista, joissa naaras ei ole ollenkaan varoitellut. Jotkut naarat vain lentävät pois pesältä, vilkaisevat ehkä taakseen, mutta eivät juttele mitään.
Varovaisuus, pakeneminen ja äänettömyys pesällä ovat ilmeisesti olleet luonnonvalinnan suosimia, ainakin Suomessa. Aggressiiviset naarat on melko todennäköisesti käyty ampumassa pois silloin kun kanahaukka ei vielä ollut rauhoitettu. Tästä aineistosta ei pysty päättelemään, onko kanahaukan käyttäytyminen pesällä jotenkin muuttunut. Ja olisiko sillä enää mitään merkitystä lajin lisääntymisen kannalta. Rengastajat änkeää sinne kuitenkin, vaikka ämpäri päässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti