Tapio Niemi
Kanhaukan todellisen pesimätiheyden määrittäminen
Breeding population of goshawk (Accipiter gentilis) varies each year, because of the food situation and other factors. All territories are not known by inspectors. This paper try to specify actual number of goshawks in study area, using the data collected from well-known territories. First total amount of goshawk territories in municipally area are calculated mathematically and the basis of map inspections. Yearly variations of population are specified using nesting index collected from well-known area. Results are shown in the tables.
Kanahaukka on melko selväpiirteinen reviirilintu. Pesät löytyvät hyvillä alueilla keskimäärin 4-5 km välein. Pesimäkanta myös vaihtelee vuosittain melkoisesti, johtuen ravintotilanteesta ja muista seikoista.
Kaikki reviirit eivät ole tarkastajien tiedossa. Tässä kirjoituksessa on pyritty määrittämään kanahaukan todellinen parimäärä tutkimusalueella käyttäen hyväksi tunnetuilta reviireiltä vuosittain kerättyä aineistoa.
Ensiksi on selvitetty tutkittavien kuntien pinta-alat ja metsävarat käyttäen Metsäntutkimuslaitoksen aineistoa (METLA 2011). Perustuen karttaselvitykseen, nykyiseen reviiriaineistoon, muihin tutkimuksiin (Haukioja 1970) ja omaan 30 vuoden kokemukseen, mahdollinen reviirimäärä on laskettu jokaiselle kunnalle erikseen. Tiedot on esitetty taulukossa 1.
Kunnan todellisen pinta-alan sijasta oleellisena pidän metsämaan pinta-alaa. Esim. Honkajoen metsämaan osuus kokonaispinta-alasta (Metsämaa %) on huomattavasti pienempi kuin Noormarkun tai Pomarkun. Myös vanhojen metsien osuus on esitetty taulukossa. Kuusimetsien osuus metsämaasta (Kuusi %) on myös mielenkiintoinen, koska mäntyvaltaisilla alueilla Honkajoella ja Karviassakin kanahaukka selvästi etsii kuusimetsiä pesimäpaikoikseen. Tosin pari reviiriä siellä on jäänyt turpeennostotyömaan allekin.
Jokaiselle kunnalle laskettu kanahaukan reviirimäärä on esitetty kokonaislukuna. Lisäksi paritiheytenä metsämaan 100km2:ia kohti. Taulukko 1 viimeisessä sarakkeessa on laskettu keskimääräinen reviirikoko (km2).
Table 1. Arial forest properties and calculated nest amounts of Goshawk (Accipiter gentilis) in every municipality of insvestigation area |
Kanahaukan pesivä parimäärä vaihtelee vuosittain. Hyvin tutkituista reviireistä osa jää autioksi. Taulukossa 2 on esitetty vuosittaiset pesimäindeksit (pesivien parien määrä tarkastetuista) hyvin tutkituilta reviireiltä Siikaisten, Noormarkun ja Pomarkun alueelta vuosilta 2000-2013. Pesimäindeksiä on käytetty taulukossa 3, määritettäessä pesivän kannan suuruutta koko kunnalle.
Table 2. Yearly nesting index of Goshawk (Accipiter gentilis) in selected municipality areas |
Taulukossa 3 on laskettu pesivä parimäärä ja paritiheydet kunnittain vuosilta 2000-2013. Parimäärä on määritetty seuraavasti: Ensin lasketaan kunnassa kyseisenä vuonna tarkastuksissa varmistetut pesinnät. Tähän lukuun on lisätty ne asutut reviirit, jotka eivät ollenkaan ole tarkastajan tiedossa. Tämä onnistuu helposti seuraavasti: Ensin lasketaan kunnan löytymättä olevat reviirit vähentämällä kunnan laskennallisesta reviirimäärästä (Taulukko1) ko. vuonna tiedossa olleet, hyvin tarkastetut reviirit. Tämä luku kerrotaan kunnan vuosittaisella pesimäindeksillä (Taulukko 2.). Koska oletetaan ja kokemuksen perusteella tiedetään että hyvin tarkastetuista reviireistäkin 5-10%:lla pesä löytymättä, pesimäindeksiä tässä tapauksessa korotettu 7,5%.
Itse asiassa vain Siikaisten, Noormarkun ja Pomarkun kunnissa laskennassa on käytetty suoraan kunnan pesimäindeksiä. Muissa kunnissa on käytetty taulukossa 2 esitettyä keskiarvoa. Tämä siksi, että eräissä kunnissa parimäärä on jo alkuaan pieni tai tiettyinä vuosina tarkastettujen reviireiden määrä liian vähäinen luotettavan analyysin muodostamiseksi.
Table 3. Calculated yearly total nest amount of Goshawk (Accipiter gentilis) in every municipality area. |
Taulukossa 4 on esitetty löytymättömien pesäreviirien osuus (ADD) vuosittain kolmen tutkimuskunnan osalta.
Esim. vuonna 2000 Siikaisissa on esitetty pesivän 7 paria, joista löytymättömiä 3 kpl. Siis löydettyjä 4 kpl.
Vuonna 2011 Pomarkusta esitetty pesiväksi parimääräksi 4 kanahaukkaa, löytymättä 0,2(=0) paria. Siis 4 paria löydetty tuona vuonna.
Vuosittain tarkastettujen/pesivien kanahaukkareviirien määrät esitetty tarkemmin allekirjoittaneen muissa kirjoituksissa, mm. tässä plogissa.
Table 4. Yearly nesting pairs of Goshawk (Accipiter gentilis) in selected municipality areas. Proportion of calculated unknown nest (ADD) can be shown in red. |
Esitetyllä tavalla alueen parimäärästä pystytään esittämään kattava arvio, vaikka kaikkia reviireitä ei ole tiedossa. Riittää kun riittävän suuri ja luotettava otos alueen reviireistä tunnetaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti