Näkymä Forssinsillalta 15.3.2023 |
Väsyneenä saavun työstä,valot sammuu ikkunoissaja mä lohdutusta kaipaan niin.Uni saapuu aamuyöstähetken saan näin olla poissa,satumetsiin kuljen kaukaisiin,estää ei voi yksikään.,Unta kun mä kauneinta nään,
unta josta suostuisi en heräämään.
Juha Vainio: Unten erämaa
Talvi on takana, mutta maaliskuun sää jatkuu talvisena. Valon määrän lisääntymisestä huomaa kuitenkin, että kevättä kohti mennään. Aurinko saa pakkaspäivinäkin räystäät tippumaan. Ainakin virtapaikat avautuvat joella. Tiaiset herkistyvät kevätlauluunsa. Joskus jopa porilaisetkin intoutuvat puhumaan toisilleen bussipysäkillä.
Isokeidas peittyy sumuun. Auringon nousua ei huomaa. Lämpötila plussan puolella. Jään päällä allikoissa muutama sentti sohjoista lunta.
Lintujen äänet vielä vähissä. Tarkkaan kun kuuntelee, erottaa talitiaisen parista suunnasta. Suon keskellä neljä teerikukkoa seisovat suolapatsaina, eivät jaksa pulista. Varmaan huomaavat minut ja häipyvät hyvissä ajoin turnajaispaikalta.
Isokeidas 19.3.2023, klo 07:30 |
Talvi oli melko tavanomainen. Ei voi luonnehtia ankaraksi. 20 asteen pakkasrajaa ei saavutettu. Talvi kyllä muistutti tulostaan heti joulukuussa. Joulukuun keskilämpötila Porissa oli -3.5 astetta, eli 1.5 astetta keskimääräistä kylmempää. Siis kuitenkin selvästi viime vuotta lauhempaa.
Tammikuu antoi hieman takaisin. Kuukauden keskilämpötila oli - 2.8, eli päästiin 1.4 astetta 60-vuotisen keskiarvon yläpuolelle.
Helmikuu jatkui melko lauhana. Kuukauden keskilämpötilaksi tuli -1.9, joka on selvästi keskiarvon yläpuolella.
Lunta ei koko talvena ollut haitaksi asti. Joulu oli kuitenkin valkea. Lunta 8 senttiä. Tammikuun alku oli talvista. Parhaimmillaan lumen syvyys Porin seudulla saavutti 27 sentin lukemat. Loppukuun lauha jakso hävitti lumet kuitenkin kokonaan. Kokemäenjokikin virtasi vapaana, ainakin Länsitien silloilta katsoen. Helmikuun sää jatkui vaihtelevana. Oli lauhojakin jaksoja (13.2.Kaarinassa +9.1). Välillä 15 asteen yöpakkasia. Lunta helmikuun lopulla 14 cm.
Koko talven (joulu-helmi) lämpötilakeskiarvoksi saatiin -2.3, joka on 1.4 astetta pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Pesintäindeksi näyttäisi keskimääräistä parempaa pesintää, ainakin mitä tulee talven lämpötilan vaikutukseen. Tietysti tähän liittyy muutama muukin muuttuja. Pesät pitää myös etsiä ja tarkastaa. Siihen toimintaa kohdistuu tiettyjä ulkoisia uhkia, kuten polttoaineen hinta sekä sota Euroopassa.
Kevät tulee kuitenkin tänäkin vuonna. Kanahaukat lentelevät jo soidinlentoa hitain siivin reviiriensä yläpuolella ja onnekkaat voivat kuulla soidinhuutelua pesämetsän pimennosta. Todellinen ekoteko on ilmoittaa pesintähavainnot meikäläisille. Silloin voin keskittyä muihin kohteisiin, ja omalta osaltani vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta. Hyvää alkavaa lintuvuotta kaikille!