Oikeaa metsää tapaa enää harvoin |
Abstract:
Some discuss about nest site selection of Goshawk (Accipiter gentilis). Natural nest sites maybe more often higher and more often on branch deformity than earlier.
Kevät jatkuu helteisten ulkoilusäiden vallitessa. Aurinko paistaa, syreenit kukkii ja nastakehrääjä lentää.
Aloitan maastoretkeilyt usein jo klo kolmen jälkeen. Silloin lämpötila saattaa olla vielä nollan tuntumassa. Ensimmäiset kimalaiset aloittavat viimeisten mustikan kukkien ja ensimmäisten puolukan kukkien pölyttämisen, kun lämpötila on kivunnut pariin lämpöasteeseen. Hyttyset hyökkäävät, kun lämpötila on +5. Niitä ei EU:n laimentama Off paljoa hillitse, pikemmin villitsee. Noin klo 7 hyrähtää käymään ensimmäinen moto, puimaan viimeisiä vanhan metsän kaistaleita, parhaaseen lintujen pesintäaikaan. Onhan kuiva ja lämmin toukokuun loppu metsänkorjuunkin kannalta mitä loistavin.
Kanahaukan pesäpaikkoja tarkistaessani mietin jälleen haukkojen pesäpaikkavalintaa. Luonnonpesistä, ainakin silmämääräisesti, suuri osa näyttää sijaitsevan tuulenpesillä ja selkeissä oksa-anomalioissa. Viimeisessä asiasta tehdyssä tutkimuksessa, joka on vuodelta 2016 (Niemi T.), esitetään, että suurin osa pesistä kuitenkin olisi tukemistavaltaan normaaleja. Aineisto on osin 1990-luvun puolelta. Olisiko kanahaukan pesäpaikan valinnassa tai pesämetsissä tapahtunut muutoksia?
Toinen asia, mikä on kiinnittänyt huomiotani, on pesien korkeussijoittuminen. Tyypillisesti pesät ovat olleet puolivälissä puuta 12-13 metrin korkeudella. Nyt on löytynyt pesiä hyvin korkealta jopa 22 metristä kuusesta. Pesät ovat pieniä, oravanpesämäisiä, alhaalta kiikaroimalla erittäin vaikea tunnistaa kanahaukan pesäksi. Seisontakorkeus jää näissä vähäiseksi, mutta oksat ovat kuusen yläkolmanneksessa terhakkaasti yläviistoon helpottaen pesän tukemista. Viimevuodelta on pari pesälöytöä männyn latvaosta. Mahdollisesti alun perin korpin pesän päälle tehtyjä.
Lähde:Niemi, T. Haukkamettas. Kanahaukan pesäpaikan valinta ja pesäpaikka-analyysi , Kesäkuu 2016 |
Mahdollisesti ns. "luonnollisia" pesäpaikkoja oksattoman rungon ja tuoreiden oksien alkamiskohdassa on nykymetsissä entistä vaikeampi löytää.
Vaikka pesän tukemistapa, sijoittuminen puuhun tai metsikköön nähden vaihtelee ja muuttuu, yksi asia näyttää pysyvän: kanahaukka pesii vain vanhoissa metsissä. Silti kannattaa yrittää pesäalustojen rakentamista myös nuorempiin metsiin. Pesäalusta on kanahaukalle tarjolla olevista vaihtoehdoista halutuin. Jos rakennat pesäalustoja, muista aina kysyä maanomistajalta lupa ennen alustan rakentamista. Yleensä lupa heltiää, kun asian esittää oikein. Seurantaan mukaan pääsee ilmoittamalla pesät ja pesäalustat minulle. Vältä myös turhaa häirintää kanahaukan pesillä kuten tolppakengillä kiipeilyä tai poikasten rengastusta